Menü Bezárás

Bennmaradt szabadságok – kisokos az év elején

Meddig vehető ki az adott évi szabadság? Mi történik, ha az éves szabadságot nem kapta meg, vagy nem vette ki teljes egészében tárgyévben a munkavállaló? Átvihető a következő évre, vagy ki kell fizetni? Ezeket a kérdéseket járta körbe Dr. Kocsis Ildikó, az Érthető Munkajog blog szerzője.

A fő szabály

A Munka Törvénykönyve egyértelműen rendelkezik arról, hogy kinek hány nap szabadság jár. Emellett kimondja, hogy a szabadságot esedékességének évében kell kiadni, tehát a 2019-es évre járó szabadságainkat 2019-ben kell kiadni és kivenni. Viszont van néhány kivétel, amikor át tudjuk csúsztatni a szabadságunk a következő évre.

Mik ezek?

  1. Ha október elsején vagy azt követően kezdtél dolgozni a munkahelyeden, akkor az abban az évben járó szabadságot a következő év március 31-ig lehet kiadni. Ez a lehetőség azért is fontos, mert sok esetben a munkaviszony első három hónapja próbaidő, amikor nem kötelező szabadságra engedni az új munkatársat. Figyelem, nem kötelező, de nem is tilos.
  2. Az is előfordulhat, hogy a szabadságot a munkavállalónál felmerült ok miatt nem lehetett az adott évben kiadni. Ilyenkor azonban az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell azt adni.
  3. Ha a szabadság még az adott évben megkezdődött, de az átnyúlik a következő évre, még nincs gond, ha az átnyúló rész nem több, mint 5 munkanap. Vagyis, ha 20 nap szabadságot vesz ki a dolgozó és ebből 3 nap a következő év első 3 munkanapjára esik, akkor még minden szabályos. Ha viszont a 20 nap szabadságból 10 nap nyúlik át a következő év első 10 munkanapjára, akkor már nem szabályosan került sor a szabadság kiadására.
  4. Az életkor alapján járó, vagyis a 20 munkanap alapszabadság feletti részt a felek megállapodása alapján később is ki lehet adni. Ilyen esetben a határidő a következő év vége lesz. Erre vonatkozó megállapodást mindig az adott naptári évre lehet kötni.
  5. Kollektív szerződés úgy is rendelkezhet, hogy kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a munkáltató működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság egynegyede legkésőbb a következő év március 31-ig adható ki.

Beválthatom a szabadnapjaim pénzre?

Az Mt. egy konkrét esetre tér ki, amikor a nem kiadott szabadnapok helyett pénzt kaphatunk: „A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.” Ez nem egy lehetőséget, hanem kötelező kifizetést jelent.

Mi történik a ki nem vett szabadságaimmal?

Elvesznek-e azok a napok, amiket nem kaptunk meg időben? A szabadság kiadása a munkáltató felelőssége, így neki kell arra figyelnie, hogy ez a törvényi kereteknek megfelelően és időben történjen. Ha mégsem történik meg, a szabadságot akkor is ki kell adni, akkor is, ha arra a törvényi előírások maradéktalan betartásával már nem kerülhet sor. Arra nincs lehetőség, hogy a szabadság helyett pénzt adjon a munkáltató a munkavállalónak, hiszen ez nem jogszerű.