Menü Bezárás

Hogyan alakíts ki hatékony munkakörnyezetet?

Produktivitás és irodaberendezés… Két különböző szó, azonban mégis összefüggnek. Az alábbi cikkben elmeséljük, hogy mire kell figyelnünk munkakörnyezetünk kialakítása során annak érdekében, hogy az a legjobbat hozza ki belőlünk.

Akár otthonról, vagy bent az irodából dolgozunk, a megfelelő munkatér mindenki számára elengedhetetlen. A minket körülvevő környezet nagy mértékben befolyásolja mindennapjainkat: kihat a hangulatunkra, ezáltal a hatékonyságunkra is. De mit is jelent hatékonynak lenni? A produktivitás jelentése egy személy vagy cég életében a termelékenységgel van összefüggésben: bizonyos időkeretben mennyi output-ot tudunk létrehozni, vagy éppen mennyi feladatot tudunk megoldani. Ha azonban ezt még egy fontos tényezővel akarjuk kiegészíteni, akkor mindezt az egészségünk és kiegyensúlyozott életmódunk fenntartása mellett érjük el.

A munkakörnyezet szerteágazó hatással bír
Nem nehéz belátni, hogy ha állandó fájdalmat kell elviselnünk egy kényelmetlen szék miatt, esetleg nem megfelelő az asztalunk magassága, vagy nagysága, vagy folyton megzavar valamilyen zaj, akkor legyen bármilyen innovatív a technológiánk, vagy jól szervezett a munkánk, hatékonyságunk meredeken csökken. Ezen zavaró tényezők nagymértékben gyakorolnak negatív hatást munkánkra, sokszor pedig észre sem vesszük azt. A környezetünk tehát az origója minden produktív munkának. Ebből adódóan fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amely számunkra a legkomfortosabb.
Természetesen nincs egy sablon, amelyet mindenkinek követnie kellene, hiszen ahány ember annyi szokás. Van, aki akkor tudja hatékonyan végezni feladatait, ha minden rendszerezve van az asztalán, azonban akad olyan ember is, aki pedig az általa alkotott káoszban tud jobban dolgozni. Íme azonban néhány tipp, amire érdemes figyelnünk:

  • Legyen világosság

Alen Hedge, a Cornell University professzora megállapította, hogy a napfényes irodákban 63%-kal csökkent a dolgozók fejfájásának gyakorisága. „A természetes fény mennyiségének optimalizálása az irodákban jelentősen javítja a dolgozók egészségét és jólétét, ami a termelékenység növekedéséhez vezet.” – nyilatkozta a professzor. Egy másik kutatás szerint 1600 irodai dolgozó 70%-a vallotta azt, hogy a világosabb iroda valóban pozitív hatással bír teljesítményükre.

  • Komfortos hőmérséklet

Sok vitát szokott szülni irodán belül, de a kutatások szerint 22 – 24° C között van az ideális hőmérséklet, melyben a leghatékonyabban tudunk dolgozni.

  • Tökéletes irodai szék

Aki gép előtt dolgozik az tudja, hogy milyen sokat számít a legalkalmasabb szék megtalálása. Mire érdemes odafigyelni a gyógytornászok szerint, hogy 2-3 óra ülő munka után ne kelljen a fájdalomcsillapítót elővenni?
1. Legyen nyitható szinkronmechanikája: így a szék háttámlája olyan mikromozgásokat biztosít, melyek csökkentik a derékra nehezedő nyomást.
2. Állítható funkciók statikus, merev szék helyett: mindannyian más méretekkel rendelkezünk, vagyis az irodai széknek ne csak a magassága legyen állítható, de a háttámlája, a karfái, deréktámasza, és még az ülőlapja is.

  • A mozgás szabadsága

A szék mellett az asztalunk nagysága is meghatározó. Manapság már egyre elterjedtebb az állítható asztalok használata, amelyek sok felmerülő problémától menthetnek meg minket. Ha állítható asztalnál dolgozunk, a munka megszakítása nélkül tudjuk cserélgetni az ülő és álló testhelyzetet. Számos kutatást végeztek azzal kapcsolatban, milyen hatással van ez egészségünkre és hatékonyságunkra. Egy call centerben végzett, 6 hónapos vizsgálat során például összehasonlították az ülő – álló asztalnál dolgozók produktivitását azokéval, akik nem állítható asztalnál dolgoztak. Az eredmény elképesztő: ha meg volt a lehetősége a munkatársaknak állítható magasságú asztalnál dolgozni, összességében 53%-kal nőtt a hatékonyságuk.

  • Csend

A munkatársak közötti kollaboráció és az információk gyors és könnyű áramlása is fontos, de ez nem mehet a nyugodt és elmélyült munka kárára. Akár open office-t tervezünk, akár az otthoni irodánkat alakítjuk, ezt is szem előtt kell tartanunk.

  • Növények

Szívesebben dolgozunk az irodába, ha nem csak a rideg és üres falak vesznek minket körbe, hanem megtalálható 1-1 növény is, amelyek kicsit feldobják a szobát.  Nem mellesleg javítják a levegő minőségét, valamint a koncentrációra és a jó közérzetre is hatással vannak.

 

 

Nem vagyunk egyformák, és nincs olyan office design, ami mindenkihez passzolna. A kutatások viszont azt bizonyítják, hogy van néhány szempont, melyet figyelembe véve egészséges, ergonomikus és produktivitást serkentő környezetet tudunk kialakítani.

Forrás: HRPortál