Menü Bezárás

Hat gondolkodó kalap, amely segíthet a problémamegoldásban

Az elmúlt időszak eseményeinek hatására bizony egyre többen érezhetünk bizonytalanságot, félelmet, vagy vélhetünk kilátástalannak egy-egy helyzetet. Ilyenkor normális reakció, ha az ember újratervezéshez fordul, esetleg nézőpontjának váltásával és szélesítésével igyekszik javítani állapotán. Ehhez nemrég találtunk egy remek módszert, amelyet most szeretnénk nektek is bemutatni.

A problémamegoldási módszer pedig nem más, mint a Hat gondolkodó kalap

Edward de Bono könyvet is írt kialakított módszeréről, azonban nem csak ennek a kidolgozása fűzhető még nevéhez: a laterális és a párhuzamos gondolkodás megfogalmazója is. Véleménye szerint a módszer kiváló eszköz arra, hogy a régi sémákat könnyedén újszerű megközelítésekre cseréljük. Technikáját világszerte ismerik és alkalmazzák, többek között olyan ismert cégek is, mint pl. IBM, Siemens, Microsoft, British Airways, stb.

 

És mindez hogyan működik?

A technikát egyaránt alkalmazhatjuk egyénileg, de csoportosan is. Első lépésként határozzunk meg egy problémát, vagy egy kitűzött célt, amelyre szeretnénk megoldást találni. Ezután jön szóba a módszer neve, vagyis a 6 kalap: képzeljünk el 6 különböző színű kalapot. Mindegyik szín egy-egy különböző gondolkodásmódot jelent, ezeket rendeljük is hozzá (ha csoportosan alkalmazzuk, legyen mindenki számára világos a jelentésük). A folyamat során képzeletben mind a 6 kalapot „feltesszük”, és a választott gondolkodásmód alapján vizsgáljuk meg az adott problémát, teszünk javaslatokat, vagy reagálunk a helyzetre. Az alábbi színekkel alkotta meg Edward de Bono technikáját:

– Fehér: az objektív tényekkel foglalkozik. (Számok, adatok, tények)

Piros: az érzelmi nézőpont képviselője. (Vevő szempont, empátia, saját érzések)

Fekete: ebben az üzemmódban könnyebben látjuk egy ötlet gyengeségeit. (Mi van, ha…? Minimumfeltételek, képességek, kompetenciák stb. biztosítása, worst case scenario)

Sárga: a pozitív, derűlátó gondolkodásmód megtestesítője. A nap színe. (vízió, best case scenario, előnyök, haszon)

Zöld: kreativitás, új ötletek kalapja. (out of box ötletek, alternatívák)

Kék: A többi kalap hatékony alkalmazásával és a kontrollal foglalkozik. (mérőszámok, monitoring, riportok, PDCA, stb.)

„Ez a technika kizárja az ego vezérelt kritikus észjárást, és szervezetté, fegyelmezetté teszi a gondolkodás folyamatát. A laterális gondolkodás teret ad a kreativitásnak és az alkotókészségnek. Ezáltal több nézőpontból tekintünk egy adott témára.”

 

Ti próbáltátok már? Nektek működik?

HRBLOG.hu