Menü Bezárás

Személyiségtípusok találkozása a munkahelyen

Mi az, hogy extrovertált személyiség? Ki az introvertált ember? Mi a kettő között a különbség, és mire figyeljünk velük kapcsolatban?

Ahogy az életben, úgy a munkahelyen is elkerülhetetlen a különféle személyiségtípusok találkozása. Egy vezetőnek, vagy egy HR-esnek tisztában kell lennie az introvertált és az extrovertált személyiségekkel, és ezek jellemző viselkedési formáival annak érdekében, hogy egy funkcionális munkakörnyezetet tudjon kialakítani, ezzel egyben tartva csapatát. Ebben a cikkben megismerhetjük a két személyiségtípus legfontosabb jellemzőit, amelyet a hétköznapokban is felhasználhatunk.

Mi az alapvető különbség az extrovertált és az introvertált ember között?

A két személyiségtípusokon alapuló pszichológiai szemléletmódot először Carl Gustav Jung kutatta, aki az embereket alapvetően egy kifelé forduló (extrovertált) és egy befelé forduló (introvertált) kategóriába sorolta. Kutatása szerint mindenkinek van egy preferenciája azzal kapcsolatban, hogy hogyan töltődik fel, honnan kap új energiákat: a külvilágból, vagy önmagából.

Az extrovertált személyek alapesetben a külvilág szereplőivel, történéseivel, tárgyaival szeretnek foglalkozni. Ők elsősorban társasági emberek, fontos számukra a kapcsolódás, a kezdeményezés és a folyamatos visszacsatolás. Őket jobban feltölti egy baráti beszélgetés, egy közös program a kollégákkal, vagy egy kerti-party a családdal.

Ezzel szemben az introvertált emberek belső világukból nyernek energiát: hamarabb maradnak otthon, és olvasnak könyvet, vagy néznek meg egy filmet a párjukkal, minthogy este szórakozóhelyre hívjanak valakit. Ritkábban kezdeményeznek beszélgetést, viszont ha szólnak, annak súlya van.

Az extrovertált személyiség jellemzői

Az extrovertált, azaz kifelé forduló emberek pszichikus aktivitását a külvilág felé fordítja, beszédes, jókedvű és indulatos viselkedés jellemző rájuk. Kitárulkozó típusok, akik könnyedén kifejezik érzéseiket és gondolataikat mások irányában, alapvetően nyitottak és társaságkedvelőek, akik szeretik megosztani másokkal a problémájukat. Sokszor azonban egy kicsit meggondolatlan személyiségek, akik szívesen vetik bele magukat az új dolgokba és lelkesedéssel várják az eredményeket. Mivel kevésbé mérlegelő személyiségek, mind döntéseik, mind pedig cselekedeteik sokkal gyorsabban zajlanak le. Jó kezdeményezőképességüknek köszönhetően hajlamosak akár egyszerre több projektbe is belevágni, amiért jó eséllyel érnek el sikereket mind a munka világában, mind a társas- vagy magánéletben.

Csapatjátékosságuk a munka világában sem tűnik el: szeretnek másokkal együttműködni, élvezik a közös munkát és a feladatok megvitatását. Az extrovertáltak a jó előadók közé tartoznak, akik nem szégyenlősök mások előtt, és szívesen előadnak egy prezentációt vagy tolmácsolják a csapat akaratát a vezető előtt. Tele vannak energiával, így sokkal jobban élvezik azokat a feladatokat, ahol cselekedni kell. Egy vezetőnek erre különösen figyelnie kell, hiszen ez a viselkedés megzavarhatja azon kollégákat, akik inkább lassabban-megfontoltabban szeretik elvégezni munkájukat. Ezáltal sokszor kiszámíthatatlanok, ingerlékenyen reagálhatnak az őket „visszatartó” környezetre.

Az introvertált emberek

Az introvertált (befelé forduló személyiség) az extrovertált tökéletes ellentétje: alapvetően a flegmatikus, azaz a higgadt, nyugodt és a melankolikus, vagyis búskomor, töprengő vérmérséklet jellemzi. Az introvertált emberek pszichikai aktivitása nem a külvilág előtt játszódik le, alapvető vonásaik a meggondoltság, a bizalmatlanság és a félénkség. Inkább saját maguk oldják meg a problémáikat, minthogy azt megosszák másokkal, és tőlük várják a segítséget.

Sokszor lassan döntenek és cselekednek. Alkalmazkodó személyiségek, akik a környezet hosszas elemzése mellett tetteik lehetséges következményeit is átgondolják. A megfontolt introvertált személyiségtípus nem feltétlenül antiszociális alkat, ám szociális hálója szűkebb. Leginkább a kevesebb, mélyebb kapcsolatokat keresik, kevésbé kezdeményezőek. Személyiségük motivációit rendszerint belső tényezők irányítják, a külvilág benyomásai kevésbé jelentősek döntéshozatalnál.

Munkájuk során nagyon alaposak, pontos és részletes tervük van a feladatok elvégzéséről, amelyekhez nagyon ragaszkodnak. Megbízhatóan betartják a szabályokat, és ezek alapján működnek. A monoton munkák kapcsán is türelmesek és kitartóak. Gyengeségük közé tartozik, hogy gyakran lényegtelen részletekbe veszhetnek el, nehezen hoznak döntéseket.

Tévhit, hogy a két személyiségtípus nem érezheti jól magát együtt.

Egy introvertált és egy extrovertált személyiség ugyanúgy képes barátságot vagy párkapcsolatot létesíteni egymással, illetve képesek a közös munkára, mint az azonos típusba tartozó egyének. Egy introvertált ember is tud bizalmas és érdeklődő lenni, bár nagy közönség előtt ne várjuk tőle, illetve ne olyan mértékben számítsunk erre, mint egy extrovertáltnál, viszont egy extrovertált is képes egyetlen egy emberre összpontosítani.

Ne ítélkezzünk!

Habár az extrovertált és az introvertált emberek az esetek többségében jól elkülöníthető személyiségtípusok egymástól, minden esetben szem előtt kell tartanunk, hogy nem szabad bekategorizálnunk másokat az első benyomás alapján. Az emberi személyiség sokszínű és összetett, így minden esetben sok idő, míg kiismerünk valakit és elmondhatjuk róla, hogy ő egy tipikusan extrovertált vagy introvertált személy. Éppen emiatt kerüljük az általánosítást is, hiszen nem minden extrovertált társaságfüggő, vagy nem minden introvertált zárkózott személyiség.

Forrás1: Hrpwr

Forrás2: hellovidek.hu