Menü Bezárás

Amikor gyorsan kell egy önéletrajz…

Biztosan mindenki készített már legalább egyszer önéletrajzot az élete során. Van, aki számára ez gyerekjáték, azonban a legtöbb embernek igazi fejtörést okoz 1-1 ilyen dokumentum elkészítése. Érthető, hiszen az eddig megszerzett tapasztalatunkat, tanulmányainkat kell 1-2 oldalas önéletrajzba besűríteni, figyelve annak tartalmára, külalakjára. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne a dolog, ha nem merülne feledésbe és hanyagolnánk el ezt a dokumentumot minden egyes munkába lépésünk során, hanem folyamatosan frissítenénk azt. Őszintén, ki szeretne ezzel foglalkozni, ha nincs rá szüksége abban a pillanatban?

Pedig vannak olyan helyzetek, amikor gyorsan kell cselekednünk és bizony jól jönne, ha a teljes átírás vagy újrakezdés helyett csak pár elemet kellene frissítenünk benne.

Gyorsan kell cselekednünk, mert…:

-az álom állásunk itt és most van előttünk…

-az élet közbe szólt és munka nélkül maradtunk…

-már nagyon nem találjuk a helyünket a jelenlegi munkánkban és váltani szeretnénk minél előbb…

Azonnali lépésre van szükség!

Ilyenkor vegyük elő a régi önéletrajzunkat, olvassuk át és gondoljuk végig, hogy mi az, amire szükségünk van belőle, vagy mivel kell kiegészítenünk azt.

Amikor egy HR munkatárs, vagy egy fejvadász kezébe veszi az önéletrajzunkat, nem fog rajta sokat időzni. Fontos, hogy elsőre átlássa azokat a sarokpontokat, ami alapján a döntéseit meghozza velünk kapcsolatban. Az első döntése az, hogy meddig legyen a kezében. Egy pillanat alatt eldől, félreteszi-e, vagy pedig tovább olvassa és beteszi a következő körös fiókba. Ahhoz, hogy a mi önéletrajzunkat pozitív bírálat érje az alábbiakra érdemes figyelnünk:

  • önéletrajzunk legyen megfelelően strukturált, áttekinthető, tagolt
  • megjelenése egységes legyen, a lényeges elemek kerüljenek kiemelésre
  • helyesírás, udvarias vagy hivatalos megszólítás
  • terjedelme 1-2 oldal, ha sok tapasztalattal rendelkezünk, érdemes ezeket is lerövidíteni és csak az aktuális pozícióra vonatkozó információkat megjeleníteni
  • tapasztalataink, tanulmányaink időrendben történő felsorolása
  • merjünk egyedi önéletrajzot készíteni, de ne vigyük túlzásba!

Manapság számos sablont találhatunk már a neten, amelyek között akad ingyenesen letölthető is. Ha azonban szeretnénk megmutatni a kreativitásunkat, bátran készítsük el a saját ízlésünk alapján azt!

A dokumentum elkészítése előtt érdemes a megfelelő kritériumokról, trendekről, követelményekről tájékozódni, és aszerint megszerkeszteni azt. Az önéletrajz több, mint az eddigi tapasztalataid felsorolása időrendben. Ez a Te munkavállalói énmárkád alap dokumentuma, ami kiemelt figyelmet igényel. Alaposan át kell gondolni, meg kell tervezni, pontról pontra profin összerakni – hisz az adott pillanatban az életed múlik rajta. HRBlog.hu

Új munkahelyet keresel? Nézz szét a nyitott pozícióink között és jelentkezz fényképes önéletrajzoddal még ma a hr@lhcontrol.hu e-mail címen!