Menü Bezárás

A szülési szabadság 2020-tól

A szülési szabadság mindösszesen 24 hét, azaz 168 nap. Ebből négy hetet a munkaadó köteles úgy kiadni, hogy a kismamának legyen ideje otthon lenni a szülés várható időpontját megelőzően – ez a négy hét munkában töltött időként számolandó.

De kinek jár még a szülési szabadság az Mt. szerint?

  • a szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket koraszülött, akár a szülést követő egy év elteltéig is igénybe lehet venni
  • a szülési szabadság az örökbefogadóknak is jár
  • annak a szülőnek is jár, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza

Ez utóbbi egy 2020. január 1-jével életbe lépő európai uniós rendelet szabályozza.

Amennyiben a szülőnek van a szülést megelőzően 365 nap társadalombiztosítási jogviszonya (nem feltétlenül folyamatos), akkor a szülési szabadság alatt jár a csecsemőgondozási díj, ismert rövidítési nevén a CSED. Ennek összege a naptári napi jövedelem 70%-a.

Mikor szűnik meg a szülési szabadság?

Alapesetben a szülési szabadság a már említettek szerint 168 napig jár, de van néhány kivétel. Például, ha a baba halva születik, vagy ha a baba a szülést követően hal meg, akkor a halálát követő 6. héten szűnik meg a szülési szabadság, illetve akkor is így van, ha a gyerek valamilyen oknál fogva kikerül a családból.

Megéri-e táppénzre mennem?

Amennyiben a kismama veszélyes anyagokkal dolgozik, nehéz fizikai munkát végez, vagy bármilyen okból a munkakörülményei veszélyeztethetik őt vagy a kisbabát, akkor az orvos táppénzre küldi mint veszélyeztetett terhes. Ha ezek az esetek nem állnak fenn, és a kismamának nincs egyéb egészségügyi panasza sem, nem éri meg táppénzre menni, mivel a napi átlagkereset 60%-a jár táppénz esetén, míg kórházban töltött idő alatt a napi átlagkereset 50%-a jár, mely összegekből a személyi jövedelemadó még levonásra kerül.

Táppénzre csak az jogosult, akinek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezett, és maximum egy évig lehet igénybe venni. Összege keresettől függetlenül 2020-ban legfeljebb 10728 forint lehet. Vegyük figyelembe viszont azt, hogy aki táppénzen van, az nem jogosult a CSED igénybevételére.