Menü Bezárás

Vissza a munkába! – szabadság utáni munkavégzés

Hogyan térjünk vissza a munkába szabadság után?

Ez a kérdés sokak számára felmerülhet egy hosszú hétvége, vagy egy kivett szabadság utáni első napon. Újra belelendülni a munkába egy pihentető időszak után nem a legegyszerűbb feladat, főleg ha közben rengeteg fontos feladat, határidő és még meg nem válaszolt kérdés gyűlt össze. A munkarendbe való visszatérés ezért könnyen stresszt idézhet elő, hiszen úgy érezzük, hogy a korábban eltöltött idő kárba veszett, és máris újra túlterheltek vagyunk, ami elől ismételten menekülni szeretnénk. Ebben a cikkben megpróbálunk pár olyan tanácsot adni, amelyeket figyelembe véve könnyebben tudunk visszarázódni a mindennapokba.

Szabadság és az utána következő első munkanap

Egyik legfőbb szabály, hogy hagyjunk magunknak pihenési időt. A munkahelytől távoli időszakban ne dolgozzon, ne fejezze be az otthagyott munkáját még akkor sem, ha „de ez már nagyon kevés”. Kapcsolja ki telefonját, vagy számítógépét, helyette inkább olvasson el egy könyvet, nézzen filmet, kiránduljon, vagy foglalkozzon magával és a családjával. Ahhoz, hogy szabadság után hatékonyan tudjuk folytatni megkezdett munkánkat, a kikapcsolódás elengedhetetlen.
Mivel egy kis időszakra kiszakadtunk a megszokott tevékenységeinktől, ezért hagyjunk időt magunknak a visszatérésre, ne akarjunk első nap bepótolni, vagy megoldani minden problémát. Munka és tanulás során is elengedhetetlen a megfelelő időbeosztás, így segítséget nyújthat számunkra, ha készítünk egy ütemtervet arra vonatkozóan, hogy mikor, milyen feladatokat szeretnénk elvégezni. A fontosabbakat tegyük előre, míg a határidőben későbbieket annak alapján hátrébb. Ez a fajta rendszerezés átláthatóbbá, feldolgozhatóbbá teszi az előttünk álló teendőket.

Mi segíthet a stresszmentes visszatérésben?

  • Elegendő alvás és megfelelő étkezés

Minden ember számára mást jelent a megfelelő alvás: van, akinek 5 óra elegendő, míg mások 8 óra alvással sem ébrednek kipihenten. Gondoskodjunk arról, hogy a számunkra szükséges alvásidő meglegyen. Ehhez teremtsünk csendes, komfortos környezetet, kapcsoljunk ki minden olyan eszközt, ami megzavarhatja pihenésünket. Alvás mellett a kiegyensúlyozott étkezés is elengedhetetlen. Azt tanácsoljuk, hogy fogyasszon egészséges ételeket, valamint igyon elegendő folyadékot (legfőképpen vizet).

  • Készítsen munkatervet, megválasztva a főbb feladatokat

A korábban említett ütemterv elkészítése szintén jó megoldás lehet. Fontosabb feladatait tegye előre, ha szükséges, akkor ossza fel akár több napra. Ezzel alaposabban tudja elvégezni teendőit. Sokszor hatékonyabb, ha egy nap több, különböző tevékenységgel foglalkozunk, mintha csak egyetlen egy feladatra koncentrálnánk.

  • Tegyen rendet az asztalán

A kényelmes munkahelyen könnyebb rendet tenni az ember gondolataiban is. Dobja ki, amire már nincs szüksége. Kitakarított? Igyon meg egy kávét, s úgy kezdjen dolgozni.

  • Fordítson figyelmet a saját szokásaira

Milyen szokások, napi rutinok alakultak ki munkahelyén? Mik azok, amik boldoggá teszik, vagy amik segítik elindítani a napot? Ne felejtse el ezeket, még ha úgy érzi, hogy nincs ereje hozzá. Ezen szokások is kikapcsolhatják Önt egy kis időre. Ez lehet akár egy reggeli kávé az egyik kollégával, ebéd előtti beszélgetés, vagy közös étkezés is.

  • Ne maradjon sokáig bent az irodában, inkább pihenje ki magát

Sokszor érezzük azt, hogy az elkezdett feladatot nem hagyhatjuk ott, muszáj befejezni még aznap, azonban a munkaidőnk már régen lejárt. Vannak esetek, amikor tényleg szükséges bent maradni, azonban ezt ne tegyük rendszeressé. A szabadság után a legjobb munkakezdés a hét közepe, hiszen a hátralévő pár nap segít visszaszokni, viszont a közeli hétvége miatt nem is érezzük annyira nehéznek.

A kezdet mindig nehéz, azonban ha figyel magára és a fentebb említett pontokra, akkor lényegesen könnyebbé teheti azt.

Forrás: JoobleBlog