Menü Bezárás

Újrakezdés – Karrierváltás negyven után

A karrierváltás egyszerre lehet ijesztő és felemelő. Különösen ijesztőnek tűnhet, ha már elmúltál 40 és újragondolod a karriered. A jó hír az, hogy meg lehet csinálni. A legfontosabb azonban, hogy felismerd, hogy nemcsak a karrieredet építed át, hanem személyiségként is újradefiniálod magad, hiszen a folyamat belülről kifelé halad. Ha szeretnél kitörni egy pocsék állásból, és újra felfedezni önmagad, íme néhány tipp a sikerhez.

Találd meg a miértedet!

Az első lépés, hogy átgondold, miért akarod újratervezni a karrieredet. A „miért” az a fénysugár, amely megvilágítja, hogy milyen típusú lehetőségeket érdemes követned.
A munkahelyi stressz hatással van az egészségére? Talán itt az ideje, hogy fontolóra vegyen egy kevésbé jövedelmező, rövidebb munkaidővel és nagyobb rugalmassággal járó munkát.
Van egy üzleti ötlete, amit mindig is szeretett volna megvalósítani? Talán készen áll arra, hogy fontolóra vegye, hogy a saját főnöke legyen?
Elege van a jelenlegiből és motiválatlan? Itt az ideje, hogy olyan karriert válasszon, amely miatt reggelente örömmel pattan ki újra az ágyból.

Készíts készségleltárt!

Gondold át, milyen készségei vannak, és mely területeken szeretne fejlődni. Vissza kell menned az iskolába, vagy további képesítéseket kell szerezned? Fektess be önmagába! Vegyél részt tanfolyamokon,  konferenciákon, vagy fogadj fel egy karrieredzőt. Manapság például rengeteg online és otthoni tanulási lehetőség van, így bátran jelentkezz egy-két tanfolyamra. Ne feledkezz meg az olyan készségekről, mint a problémamegoldás, az alkalmazkodóképesség és a projektmenedzsment. Ezek lenyűgöző készségek, amelyek szinte bármilyen karrierben jól hasznosíthatók.

Nézz befelé!

Ha érzelmileg nem kötődsz a karrieredhez, akkor lehet, hogy robotpilóta üzemmódban vagy. Felkelsz, elmész dolgozni, hazajössz, és kezded elölről az egészet, anélkül, hogy valódi elégedettséget éreznél. Itt az ideje, hogy befelé nézz, és újra kapcsolatba lépj a legbelsőbb éneddel. Ezt nevezem én a fej és a szív összekapcsolásának. Szeretnéd megérteni, hogy pontosan mi az, ami örömet és értelmet ad Neked? Kezdj el megismerni önmagát! Most ez talán ellentmondásosnak hangzik, de az önismeret külső segítséggel a leghatékonyabb. Nyilvánvalóan te vagy a legkevésbé objektív személy, amikor önmagad értékeléséről van szó.

Kezdd az önismeretet például azzal, hogy feltérképezed erősségeidet, szociális beállítottságodat és értékeidet. Ez történhet tesztek, kérdőívek vagy felmérések segítségével, mint például a DISC, a Johari Window vagy a Profiles XT.

Ezután kérdezz meg olyan embereket, akik jól ismernek téged magadról. Ne kérjen tőlük karrierötleteket – ez az alkalom a belső tulajdonságainak felfedezésére szolgál. Tudd meg, mit látnak Önben olyan kérdésekkel, mint például:

Hol láttad, hogy értéket teremtettem?
Mit gondolsz, mik a legnagyobb erősségeim?
Mit érzékelsz, mi iránt érzem a legnagyobb szenvedélyt?
Szerinted mi hajt engem?

Ha eddig nem voltál biztos abban, hogy miért vagy elégedetlen a jelenlegi pozícióddal, ez a lépéskristály tiszta fényt deríthet a helyzetre.

Építsd fel az énmárkámat!

A szakmai hírneved terjedését manapság egyre inkább az online jelenléted segíti. Bármilyen korban is vagy, bölcs dolog időt és energiát fektetni a közösségi médiába. Az online jelenléteddel való törődés segíthet abban, hogy ismertséget szerezz, bővítsd kapcsolati hálózatodat és biztosítsd szakértői pozíciódat. Szükséged van legalább egy erős LinkedIn-profilra, amely tükrözi megújult önmárkádat. Gondoskodjon arról, hogy a világhálón az látható legyen, amit szeretne, hogy lássanak.

Mindenkinek van egy önmárkája. Csak az a kérdés, hogy Te építed-e fel, vagy az algoritmusok.

Dolgozd fel korlátozó hiedelmeit.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy 40 éves korod után már nem jutsz sehova. Valószínűleg olyan dolgok aggasztanak, mint például:

Túl öreg vagyok…
Túlságosan félek…
Nem tudom, mit akarok csinálni…
Túl sok felelősségem van ahhoz, hogy kockázatot vállaljak…
Túl sokat fektettem a jelenlegi karrierembe ahhoz, hogy eldobjam…

Mindezeket a kétségeket le lehet győzni. A kulcs az, hogy a vágyat valódi cselekvéssé alakítsuk! Minden a fejünkben van. A legnagyobb akadály önmagad vagy. És ha eljutsz arra a pontra, ahol el tudod hinni, akkor el is tudod érni.

A 40 éves kor utáni karrierváltás mindenkinek más és más. Míg egyesek a finomabb változást választják, mások teljes karrierátalakításban találhatják magukat. A karrier újragondolása nem csak lehetséges, de kulcsfontosságú ahhoz, hogy energikus és ambiciózus maradjon egy rohanó világban.

Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy azt hiszed, hogy nem, igazad lesz”. Dolgozz tehát a meggyőződéseiddel, és alakítsd őket tettekre! Ez az élet a tiéd, vedd át a kormányt! Csavard oda, ahová menni szeretnél!

Forrás: HRBLOG.hu