Menü Bezárás

Önkifejezés a munka világában

Biztosan emlékszik mindenki gyermekkorából arra az időszakra, amikor a család, vagy a baráti kör felnőtt tagjai rohamoztak el minket a „Mi leszel, ha nagy leszel?”, vagy a „Mi az álommunkád?” kérdésekkel. Ekkor mindig volt legalább egy ismerős, aki a háttérből előre sétálva csak annyit mondott: Mindegy, hogy mit szeretne dolgozni, csak szeresse azt!

Nos, ha ezt mostani felnőttfejjel gondoljuk végig rájövünk arra, hogy nincs is annál szerencsésebb ember, aki azzal foglalkozik, amit szeret és még fizetést is kap érte. Aki ebben a helyzetben van, az egy lépéssel közelebb van a boldogsághoz, mint a nagy többség.

A munka szerepe az életünkben

Miért is fontos megtalálnunk azt a munkát, amiben kiteljesedhetünk és jól érezhetjük magunkat? Gondoljuk csak végig. Egy kutatás szerint egy átlagember élete során körülbelül 90 ezer órát tartózkodik a munkahelyén – és ez csak az átlag, tehát van, aki sokkal többet. Akármennyire is nehéz elfogadni, de a tény az, hogy az életünk egy tekintélyes részét munkával töltjük, tehát nem mindegy, hogy ezt milyen minőségben tesszük.

Fontos az egyensúly! Ha azt valljuk, hogy a munka az életünk, többet foglalkozunk a munkahelyi teendőinkkel, mint a magánéletünkkel és minden második gondolatunk az elvégzendő feladataink körül forog, akkor az ismerőseink hívhatnak minket akár munkamániásnak is. Ez az életmód azonban hosszú távon nem fenntartható: komoly testi és lelki problémákhoz is vezethet. Ezzel szemben, ha teljesen közömbösek vagyunk a munkánk iránt, akkor csak is azért dolgozunk, hogy pénzünk legyen belőle. Ebben az esetben nincs bizonyítási vágyunk, nem igazán akarunk részt venni a munkahelyi eseményekben, egyfajta túlélő üzemmódban vagyunk jelen a kollégák társaságában. Mondanom sem kell, hogy ezzel sem teszünk jót az egészségünknek. Egyik szélsőség sem elfogadható, akkor leszünk igazán elégedettek az élettel, ha megtaláljuk az arany középutat.

Ha megtaláljuk a munkában önmagunkat, akkor az a mindennapi életünkre, a körülöttünk lévő emberekre, a kapcsolatainkra is pozitív hatással lesz. Elégedettebben fogjuk megélni napjainkat, harmóniában leszünk önmagunkkal. Egy szó, mint száz, ha boldog és kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni, akkor olyan munkát kell végeznünk, amit örömmel csinálunk.

Hogyan találhatjuk meg önmagunkat a munkában?

Ahhoz, hogy azzal tudjunk foglalkozni, amit igazán szeretünk és élvezzük is, először saját magunkkal kell tisztában lennünk. Egy alapos önértékelés során rájöhetünk, hogy mi az, ami nekünk való, vagy esetleg mi az a testi-lelki ok, ami visszatart minket attól, hogy kibontakozzunk. Ha ezekre rájövünk, akkor már semmi sem fog gátat szabni abban, hogy kiaknázzuk a bennünk rejlő lehetőségeket és azok legyünk, akik szeretnénk!

Ez egy hosszú folyamat, de ha kitartóak vagyunk, elérjük majd a céljainkat. Kezdésként tegyük fel magunknak pár kérdést.

  • Mi lehet az oka annak, hogy rosszul érezzük magunkat a jelenlegi munkahelyünkön? Nem érezzük eléggé kreatívnak, esetleg a kiégés állhat a háttérben?
  • Mi az, amit mindig is szívesen csináltunk? Mi a hobbink?
  • Alá-, vagy fölérendelt szerepben érezzük magunkat inkább biztonságban? Melyik a komfortosabb?
  • Milyen pozitív és negatív tulajdonságaink vannak? Mik az erősségeink és gyengeségeink?
  • Milyen végzettségeink vannak?

Amint megtaláljuk a legideálisabb munkát, jelentős változáson fog keresztülmenni az egész életünk: elégedettebben fogjuk megélni napjainkat és megleljük a békét önmagunkkal.

“Az egyetlen módja, hogy igazán elégedett légy, ha nagyszerű munkát végzel. Erre az egyetlen lehetőség, ha szereted, amit csinálsz. Ha ezt még nem találtad meg, akkor keress tovább. Ne add fel!” – Steve Jobs

Forrás: HRPortál