Menü Bezárás

Munka és tanulás egyensúlya

Hogyan tudunk egyensúlyt teremteni a munka és a tanulás között úgy, hogy mindkét területen jól teljesítünk?

Manapság egyre többen teszik fel a kérdést, pedig pár évtizeddel ezelőtt ez még lehetetlennek bizonyult. Legtöbbször ugyanis az emberek arra voltak kényszerítve, hogy válasszanak jelenlegi munkahelyük és az egyetem között. A XXI. század azonban olyan változásokat hozott életünkbe, amelyek lehetővé teszik azt, hogy munkahelyünk megtartása mellett is tudunk képzéseken részt venni. Ma már sok egyetemista vállal munkát tanulmányaik során, de az sem ritka, hogy munkahelyi elvárásként vesznek részt egyre többen felnőttképzésben. Akár online, vagy jelenléti oktatásban bővítjük ismereteinket, az egyensúly megtalálása és fenntartása elengedhetetlen.
Íme tehát pár tipp, melyek segíthetnek nekünk:

Kommunikáció

Ha egy új képzésen szeretnénk részt venni, fontos, hogy erről felettesünk is tudomást szerezzen. Ismertessük vele, hogy milyen új tudást, illetve készségeket sajátíthatunk el, és hogy ezek hogyan hasznosíthatóak munkánk során, a cég életében. Ezzel egyrészt növelhetjük a bizalmat felettesünk felé, másrészt pedig a folyamatok követésével előre láthatja a szabadságra való igényünket is.

Idő, idő és idő

Az egyik, ha nem a legfontosabb a megfelelő időbeosztás. Ahhoz, hogy mindkét területen sikeresek legyünk elengedhetetlen a jó időgazdálkodás. Rendszerezzük előre feladatainkat, jegyezzük fel a későbbi vizsgáinkat, esetleg készítsünk emlékeztetőket, amelyek időben jeleznek nekünk az elkövetkezendő eseményekről. A halogatás nem megoldás! Ahhoz, hogy ne halmozódjanak fel a feladatok, tartsuk magunkat a határidőkhöz, vagy akár tanuljunk előre.

Prioritás

Fontos megtanulni, hogy priorizálni tudjuk a teendőinket. Ha látjuk a munkában és a képzésben is az előttünk álló feladatokat, tudjunk különbséget tenni közöttük az alapján, hogy mikor melyik igényli azt, hogy előtérbe helyezzük. Ha tanulunk, akkor csakis az ahhoz kapcsolódó tennivalókkal foglalkozzunk, és ne a munkán járjon az eszünk. Ez természetesen fordítva is igaz.

 

Elsőre nehéznek tűnhet az egyensúly elérése. A megfelelő gondolkodásmóddal és a megfelelő időgazdálkodással azonban diadalmaskodhatunk a szakmai és személyes céljaink hatékony egyensúlyozásában.
Forrás: HRportál