Menü Bezárás

Otthoni munkavégzés csapatban

Az előzetes elvárásokkal ellentétben nem csökken a csapatmunka produktivitása home office munkavégzés során, sőt alkalomadtán hatékonyabb is lehet – állítja egy norvég kutatás.

Nils Brede Moe, a norvég kutatócég (SINTEF) munkatársa évek óta vizsgálja a csapatmunka milyenségét, például az Ericsson és a Spotify megbízásából. Arra a következtetésre jutott, hogy meg lehet őrizni a hatékonyságot otthonról is, feltéve, hogy a kollégák ésszerűen dolgoznak, illetve rendelkezésükre áll minden olyan eszköz, ami szükséges lehet a kollégákkal való együttműködéshez.

„A virtuális csapat nem csökkenti magától értetődően a produktivitást, bár egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet a hatékonyság fenntartása. Kutatásunk során arra jutottunk, hogy egyes virtuális csapatok jóval hatékonyabbak is, mint az egy helyen tartózkodó munkacsoportok” – fejtette ki a kutató. „Sokan úgy tapasztalják, sokkal több feladatot végeznek el otthon, ahol kevesebbszer szakítják meg őket a munkában. Egy fejlesztőnek például átlagosan 20 percre van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen megszakítás után folytassa a feladatát.”

A kölcsönös bizalom megtartása érdekében a kutató javasolja, hogy az együtt dolgozók jelentkezzenek be a kollégáiknál, amikor elkezdik, és befejezik a munkát. Ezzel egyébként az információcsere és a visszajelzések számának csökkenését, a kiegyenlítetlen munkavégzést, illetve a megnövekedett ellenőrzést is el lehet kerülni.

„Ha ott ülsz, és arra vársz, hogy válaszoljon valaki, akiről nem tudod, be van-e épp kapcsolódva a munkába, vagy sem, könnyen felvetődhet benned a kérdés, vajon mégis mit csinál a másik. Viszont ha az ember mindenkivel közli, hogy nagyjából hogyan képzeli a napot, például hogy a nap közepén kiugrik bevásárolni a szüleinek, akkor ez megelőzheti az ilyen bizalmatlanságot”- fejtette ki.

Moe kitér a társas kapcsolatok okozta kihívásokra is: sokan magányosnak érezhetik magukat, várják a reggeli bejelentkezéseket, míg másoknak kifejezetten stresszes lehet az otthoni munkavégzés, hiszen kénytelenek megosztani a munkaterületüket más felnőttekkel, gyerekekkel is.