Menü Bezárás

Katás vállalkozóból álláskereső?

Mi lesz most velük?

A katás vállalkozók jó része nem tehet mást, mint más vállalkozási forma után néz, mert olyan tevékenységet végez, amire nem lehet munkaviszonyt létrehozni.

 

De van egy réteg, aki anno a régi típusú beosztotti lét elől menekülve lett vállalkozó, egy valamihez nagyon ért, feketeöves szakértője a témának. Ezt a tudást eladta sok vállalatnak, és ennek most vége. Számukra lehet opció, hogy ugyanezen a szakterületen újra körülnéznek a munkaerőpiacon, mert a covid, a home office, a munkaerőhiány sokat változtatott azon a világon, ami még akár 3-4 éve is létezett.

Katás vállalkozóból álláskereső? Könnyű, mert:

Az álláskeresés számukra jóval könnyebb lehet, mint elsőre gondoljuk, mert ami a munkaerőpiacnak kell, az nekik biztosan van:

  • Friss és mély szaktudás, ebből hiány van a munkaerőpiacon. Rengeteg szakértői pozíció van nyitottan, tárt karokkal várnak a jó munkáltatók
  • Kapacitás – azonnal tudsz kezdeni akár, de reálisan majd szeptemberben fogsz kezdeni, addig még tudsz számlázni
  • Tulajdonosi szemlélet
  • Új szakmai innovációk, ötletek, mert csak így maradhattál talpon
  • Mindent megoldani képes hozzáállás „can-do” attitűd, ha multisan fogalmazunk, és direkt nem problémamegoldást írok, mert nemcsak problémát kell megoldaniuk, szerencsére több a feladat, mint a probléma.
  • Az ügyfelekkel való türelmes egyeztetésekkel jó rutint szereztél a céges környezetben való mozgáshoz: tudsz jól kérdezni, tudsz priorizálni, tudsz fókuszálni. Fontos készségek ezek.

Nehéz, mert:

  • Úgy érzed, elveszted a szabadságod egy beosztotti léttel. Ez nem biztos, mert nagyon sokat változott már a munkáltatók hozzáállása a munkavállalókhoz. Rugalmasak, figyelnek az igényeidre, meg akarnak tartani hosszútávon egy jó szakembert. Így fognak bánni veled.
  • A veszteség fájdalma: kibaltáztak veled, nagyon, és ez dühöt, elkeseredettséget hoz. Megértem, és nem vitathatom. Ettől kényszerpályának érzed az álláskeresést, de én azt javaslom: egy lehetséges opcióként tekints rá. Hátha megtetszik valami…
  • Alkalmazkodni kell olyan körülményekhez, amiktől már elszoktál: céges szabályzatot, hierarchia, folyamatok stb. De lehet, hogy olyan pozícióba kerülsz, ahonnan ezeket te találhatod ki – ez esetben lehetőség, és nem kényelmetlenség.

Próbáld meg, mert mit veszíthetsz?

  • A szabadúszó szabadságérzetét valóban elveszíted, de a beosztotti lét sem rabság manapság.
  • Jövedelmi szintet érdemes újragondolni: lehet, hogy pont ugyanazt a nettót megkaphatod már munkavállalóként is, amit katásként kerestél.
  • A beosztotti lét kényelmével is számolj: nem kell többé ügyfelet vadásznod, fókuszálhatsz 100%-ban a szakértői munkádra.
  • Új szakmai kapcsolatokat szerzel, ami ki tudja, hol lesz még jó…

Élhetsz szabadúszó életet beosztottként?

Sok cégnél szinte igen. Home office, képzések, kötetlen munkaidő, munka-magánélet egyensúlya. Igen, lesz egy főnököd – valószínűleg szabadúszóként is volt, csak ügyfélnek hívtad. A munkaidő is tud előnyös lenni: Eddig is rengeteget dolgoztál, lehet, hogy most kicsit jobban tudsz majd gazdálkodni az időddel.

Beosztottként jóval kevesebb kockázatod lesz, mint vállalkozóként. Lehet, hogy ilyen viharos gazdasági környezetben ez most előny.

Forrás: JobAngel