Menü Bezárás

Orvosi alkalmasság egyszerűsített foglalkoztatás esetén – kötelező vagy nem?

Bizonyos esetekben mind az alkalmi, mind pedig az idénymunka esetén szükséges az orvosi alkalmassági véleményezés. Erre a szerződő felek sok esetben nem gondolnak, így vegyük sorra, hogy milyen esetekben kell foglalkozni ezzel.

Milyen típusú egyszerűsített foglalkoztatási formákról lehet szó?

Mezőgazdasági idénymunka többek között a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés. Ezen felül – a továbbfeldolgozás kivételével – ide tartozik a termelő, termelői csoport, termelői szervezet által megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása és csomagolása is. Idénymunka lehet még turisztikai jellegű, ebben az esetben kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunkáról van szó. Mindkét esetben igen, hogy a munkaviszony időtartama nem haladhatja meg a 120 napot egy naptári éven belül. Alkalmi munkáról beszélünk, ha a munkaviszony maximum 5 egymást követő naptári napra szól, illetve egy hónapon belül nem haladja meg a 15, egy éven belül pedig a 90 naptári napot.

A foglalkoztathatósági vizsgálat

Alapvetően alkalmi vagy idénymunka esetén nem kötelező elvégezni az ún. foglalkoztathatósági vizsgálatot, de a járványügyi kiemelt munkakörben történő, bizonyos egészségkárosító kockázatok közötti foglalkoztatásra irányadó alkalmassági vizsgálatot, valamint az állat- és növényegészségügyre vonatkozó kötelező vizsgálatokat el kell végezni. Kötelező viszont, ha az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül fiatalkorú (amennyiben nincs a betöltendő munkakörre vonatkozó érvényes munkaköri alkalmassági véleménye), vagy a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltő személyt foglalkoztat a cég. Akkor is kötelező a foglalkoztathatósági vizsgálat, ha várandós, vagy nemrég szült (szoptató) édesanya foglalkoztatásáról van szó.

A vizsgálatra mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló kezdeményezésére sor kerülhet, az így kapott szakvélemény egy évig érvényes, és több munkahelyen is bemutatható. Jelenleg a szakvélemény kiadásának térítési díja 3300 forint/fő. A foglalkoztathatósági vizsgálatot foglalkozás-egészségügyi szolgáltató vagy az elhelyezkedni kívánó személy által választott (az fontos, hogy rendelkezzen foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel) háziorvos végzi, és ő állítja ki az úgynevezett foglalkoztathatósági szakvéleményt. Ez a szakvélemény tartalmazza, hogy milyen típusú korlátozásokkal foglalkoztatható az érintett személy.