Menü Bezárás

A szociális hozzájárulási adó változása

A társadalombiztosításra vonatkozó szabály változása a szociális hozzájárulási adót is érintette, mely változások szintén 2020. július 1-jétől léptek életbe.

A szociális hozzájárulási adó alanya lehet a kifizető, vagy olyan egyéni vállalkozó, aki saját jogú nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjban részesül és a rá irányadó öregséginyugdíj-korhatárt már betöltötte. Emellett vonatkozik a mezőgazdasági őstermelőkre is, kivéve, ha az adóévet megelőző adóévben kistermelőnek minősült vagy nem keletkezett járulékfizetési kötelezettsége.

A változást követően a júliusi jövedelmek után augusztusban már csak 15,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni az eddigi 17,5% helyett. Emellett csökken a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke is. A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenése magával rántotta az összevont adóalap megállapításainak szabályait is, így azok is módosításra kerültek. Ennek megfelelően, ha az összevont adóalapba tartozó jövedelem után a magánszemélynek kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, akkor 2020. július 1-jétől a megállapított jövedelem 87 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. Ez a szabály akkor nem alkalmazandó, ha a szociális hozzájárulási adó költségként elszámolható, vagy azt a magánszemélynek megtérítették.

A béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya támogatás után 2020. április 22-december 31. között nem kell a szociális hozzájárulási adót fizetni. A keretösszeget meghaladó rész 1,18-szorosa után viszont továbbra is fizetni kell a szociális hozzájárulási adót. Az önkéntes pénztárba utalt összeg bérként adózik, bár nem munkabér. Jövedelemszerzési időpontnak az a nap tekinthető, amikor az utalás elindul, így amennyiben ez júliusban történt meg, akkor már 15,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni utána.

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenése miatt változik a főállású katások ellátási alapja is. 2020. július 1-jétől azoknál a főállású kisadózóknál, akik után havi 50 000 forint tételes adót fizetnek, a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátások számításának alapja havi 98 100 forintról 102 000 forintra emelkedik. Akik után pedig havi 75 000 forint tételes adót fizetnek, ezeknek az ellátásoknak a számítási alapja havi 164 000 forintról 170 000 forintra emelkedik.