Menü Bezárás

Néhány tipp online interjúhoz

Az online interjúztatás már a koronavírus előtt sem volt ismeretlen fogalom a recruiterek világában, de a járvány megjelenésével, a home office terjedésével egyre gyakrabban találkozhatunk az online interjúztatással.

A járvány megjelenése előtt online interjú megszervezésekor többnyire idő és pénz megtakarítása volt a cégek fő szempontja, de nagyobb távolság áthidalására is remek eszköz az online interjúztatási forma – így például külföldre költözés előtti munkakereséskor értelemszerűen belefuthatunk ebbe a műfajba. Eszközigénye sem hatalmas ennek a formának, ha rendelkezésünkre áll egy okostelefon, vagy akár egy tablet, nyugodt szívvel bele is vághatunk. Ráadásul sokkal személyesebb, mint egy telefonos interjú, hiszen láthatjuk egymás testbeszédét, arckifejezését és egyéb nonverbális jelzéseit.

Az ilyen jellegű interjúkat pont ugyanannyira komolyan kell venni, mintha személyes interjúra invitálnának minket, így tanácsos hagyományos interjúként kezelni azokat. Ugyanolyan előkészületeket igényel tehát, készüljünk fel a cég hátteréről, a pozícióról, gondoljuk át a felmerülhető kérdésekre adott válaszaink, öltözzünk fel elegánsan. Az előkészület mindenképpen foglalja magában azt is, hogy teszteljük az eszközünk kameráját, rendelkezésünkre áll-e a megfelelő applikáció, melyen keresztül a cég az interjút tartani kívánja. Nézzük meg, hogy a környezetünk megfelelő-e: rend van körülöttünk, megfelelő világítás áll rendelkezésünkre, működik a mikrofon, csökkentsük minimálisra a háttérzajt. Ne feledjük azt sem, hogy késni innen sem ildomos, legalább öt perccel előbb „legyünk ott”

Többféle változata is létezik videóinterjúnak, a legmegszokottabb a videó-konferencia hívás, ahol lényegében minden ugyanúgy történik, ahogy azt egy személyes interjúnál megszokhattuk. Az interjúztató ott ül a másik oldalán, bemutatja a céget, a pozíciót, majd mi is bemutatkozhatunk, és megkezdődhet a beszélgetés. Ritkább, és talán idegenebb típus, amikor a cég egy pár perces bemutatkozó videót kér a jelöltről, amit egy védett internetes felületre kell feltölteni az elkészülte után. Ebben a nehézség, hogy nincs senki a másik oldalon, aki kérdezni tudna, ha netán elakadunk, nekünk kell elkészíteni a komplett bemutatkozó videónkat. Magyarországon egyelőre a legritkább, de már létező módszer az, amikor kapunk egy saját jelszóval ellátott meghívót a cégtől, egy külső cég által biztosított internetes felületre, ahol egy előre összeállított kérdéssorra kell válaszolnunk, természetesen videó formájában. Általában a válaszadásra egy-két perc időt kapunk, illetve változó hosszúságú felkészülési idő is rendelkezésünkre áll a válaszadás előtt.