Menü Bezárás

A munkaváltás ideje – menjek vagy maradjak?

A felmondás sok esetben érzékeny téma, hiszen a szokásaink rabjává válva könnyű beleragadni egy-egy helyzetbe. Nincs ezen semmi szégyellnivaló, hiszen senki nem áldozza fel szívesen a biztonságát egy bizonytalanabb dologért. Ellenben, ha a negatív érzések és szituációk mindennapjaink részévé válnak, muszáj elgondolkozni a váltáson. De mik ezek?

A legerősebb figyelmeztető jel, ha egyszerűen utálsz munkába menni. Ha a reggeli ébresztőóra csörgése gyomorgörcsöt, stresszt okoz, ha végiggondolod a napod, a feladataid, és inkább üvöltenél, akkor baj van. Első lépésként próbálj a főnököddel egyezkedni, hátha lehetséges javítani a helyzeten, de ha nincs megoldás, akkor ideje frissíteni az önéletrajzod. A stressz miatt az egészséged gyorsan romlani fog, az állandó szerepjátszás pedig akár mentális betegségekhez is vezethet.

 

Ha unalmasnak találod a munkád, nem érdekel az egész, sőt dühítenek a rád váró feladatok, érdemes átgondolni, hogy elég motivációt jelent-e például a jó fizetésed. Ha a válasz nem, mindenképpen változtatnod kell, hiszen ez az állapot nagyon rövid időn belül kiégéshez vezet, ahonnan már nehezebb visszacsinálni. Ugyanez igaz akkor is, ha megrekedtnek érezzük magunkat a munkahelyen, nincs tanulási, továbblépési lehetőségünk. Természetesen első körben érdemes megpróbálni a főnököddel beszélni, hogy lehetőség szerint vállalnál izgalmasabb, összetettebb feladatokat, esetleg egy képzésre szívesen elmennél, de ha falakba ütközöl, fel kell állni.

A lelki épségünk mellett a testi épségünk is elhanyagolhatatlan, ha olyan helyen dolgozol, ahol ez utóbbi veszélyben van, váltani kell. Ez lehet amiatt, mert például a munkáltató nem biztosít megfelelő védőeszközöket, munkaruhát a feladat elvégzéséhez, vagy megfelelő szintű és minőségű oktatást egy új gép, vagy eszköz kezeléséhez. Ha ezek miatt munkahelyi balesetet szenvedsz, hosszabb ideig nem tudsz dolgozni, olyan jelentős jövedelemkiesést okoz, ami komoly terhet jelenthet családod számára.

Végül, de nem utolsó sorban erősen ajánlott megfontolni a munkahelyváltást, ha a munkáltató nem korrekt, nem teljesülnek a szerződéskötés előtt egyeztetett részletek, nem fizet ki időben, megvonja a megígért jutalmad; de elegendő indok lehet az is, ha egyszerűen csak utálod a főnököd. Sok munkavállaló vált amiatt, mert a cége anyagilag instabil helyzetbe került. Intő jelek lehetnek, ha akadozik a bérek utalása, a szektor általános válsága, átgondolatlannak, kapkodónak ható vezetői döntések, menekülő vezetők és munkatársak.

Akármi is legyen az indokod, ne kapkodj, ha nem muszáj, gondold át, milyen munkakört, céget, adott esetben felettest keresel. Vázolj fel magadnak egy fontossági sorrendet a munkáddal kapcsolatban, illetve gondold át, hogy mi az, amiben kompromisszumkész vagy. Ha sikeres voltál az interjún, ne mondj fel addig, amíg legalább egy írásos ajánlattétel nincs a kezedben. Felmondásod, elválásod az előző cégedtől legyen korrekt, ne haraggal távozz. Legyél minél együttműködőbb, ami a feladataid átadását, az új kolléga betanítását illeti.