Menü Bezárás

Hogyan írjuk meg a jó CV-t?

Sokszor hangozatott tény, hogy egy rutinos recruiter 10-20 másodperc alatt el tudja dönteni a CV-t görgetve, hogy a jelölttel érdemes-e foglalkozni az adott álláshirdetéssel kapcsolatban, vagy nem. Így tehát kiemelten fontos, hogy elsajátítsuk a tökéletes önéletrajz-készítés íratlan szabályait.

A legfontosabb talán, hogy önéletrajzunk átlátható, tagolt legyen. Érdemes külön bekezdést szentelni a személyes adatainknak, tanulmányi előéletünknek, illetve szakmai tapasztalatainknak. De mit tartalmazzanak ezek a bekezdések?

Személyes adatok

Fontos, hogy komolyan vehető, rendes e-mail címünk legyen. A legegyszerűbb, ha a vezeteknev.keresztnev@gmail.com formátumot választjuk, illetve ennek minden egyéb variációja megfelelő lehet. Ezzel kimutatható, hogy saját magunkat is komolyan vesszük, de a céget is megtiszteljük azzal, hogy egy szakmai e-mail címet hoztunk létre.

Terjedőben van az a trend, hogy pontos lakcím adatink nem szükséges megosztani a fejvadászokkal, de ha ki szeretnénk szűrni a tőlünk jelentősen távoli cégeket érdemes legalább a várost megjelölni, vagy, hogy hol szeretnénk dolgozni.

Tanulmányok

Az összes releváns végzettségünk soroljuk fel, illetve, ha szükséges az állás betöltéséhez, ide kerülhetnek szakmai vagy egyéb tréningek, dokumentumok (ld. ECDL számítógépkezelői vizsga, nyelvvizsga, jogosítvány).

Munkatapasztalatok

Figyeljünk arra, hogy ne soroljuk fel az összes párnapos-párhetes diákmunkát, alkalmi munkát, amit életünk során végeztünk. Ha ezeket mégis szerepeltetni szeretnék az önéletrajzunkban, tegyük összefoglalóan (pl. „különböző alkalmi/diákmunkák (típusfelsorolás)”)! Emellett igyekezzünk a releváns tapasztalatokat feltüntetni, amelyek szükségesek az új munkakör betöltéséhez. Vázlatpontokban, akár kulcsszavak használatával érdemes felsorolni, hogy mik tartoztak a felelősségi körünkbe, hogy a recruiter könnyebben megítélhesse, valóban alkalmasak lennénk-e a pozíció betöltéséhez.

Fénykép

Bármilyen pozícióra is jelentkezünk, mindenképpen szenteljünk időt egy business fotó elkészítésére. Lehetőség szerint egységes háttér előtt, ún. business casual öltözetben készített fotót csatoljunk magunkról. Fontos, hogy ne egy nyaraláson készült fotót szúrjunk be magunkról, akármilyen szép is a táj, ne egy tükör előtt készült selfie-vel próbáljunk jó benyomást kelteni jövendőbeli munkaadónkban.

Összességében fontos tehát, hogy egy letisztult, könnyen és gyorsan áttekinthető önéletrajzot készítsünk. Törekedjünk arra, hogy 1-1,5 oldalnál ne legyen hosszabb, ennél terjedelmesebb már túl soknak bizonyulhat.