Menü Bezárás

Tippek állásinterjúhoz

Ha elkészültünk a megfelelő önéletrajzzal és/vagy motivációs levéllel, ideális esetben meghívnak minket egy személyes interjúra. Ideje tehát felkészülni a fellépésünkre; hiszen az állásinterjú lényegében egy fellépés. Mire figyeljünk?

Készüljünk fel!

Tudjuk, hogy hova megyünk, milyen profilú céghez, milyen pozícióra. Érdemes utánanézni a cégnek, minden honlapon találhatunk egy „rólunk” vagy „bemutatkozás” fület, ne legyünk lusták elolvasni! Unásig ismételt, de mégis nagyon fontos, hogy leellenőrizzük saját magunk is: érdemes saját működésünk is vizsgálni a social media oldalakon, mi az, ami nyilvánosan látható, megfelelő-e az a tartalom, vagy inkább tartsuk meg szűk baráti körünknek.

Interjú közben

Gondoljuk át a „tipikus HR” kérdésekre adható válaszainkat, könnyedebben vehető a kezdeti pár perc, ha ezekre összeszedett feleleteink vannak. Ilyen bevett kérdések, mondatok az interjú elején, ha megkérnek, hogy meséljünk magunkról, illetve menjünk végig a munkatapasztalatokon. Ne felsorolásszerűen tegyük ezt meg, merjünk mesélni magunkról, tegyük egyértelművé, hogy miért gondoljuk megfelelőnek magunkat az adott pozícióra.

Egyértelműnek tűnhet, de sokszor mégis hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy nem a feltett kérdésre válaszolunk. Ne próbáljunk kitérni, ne kezdjük el sztorizgatni, kerülve a konkrét választ, hiszen ezzel azt a képzetet kelthetjük az interjúztató félben, hogy takargatnivalónk van. Maradjunk fókuszáltak, lényegre törőek. Ha váratlan kérdést kapunk, nyugodtan ismételjük el a kérdést, ezzel is nyerünk egy kis gondolkodási időt.

Az interjú lezárása

Ha az interjúztatónak már nincs több kérdése hozzánk, általában lehetőséget kapunk tájékozódni a céggel, a pozícióval, a kollégákkal kapcsolatban. Fontos egy-két kérdéssel készülni, akkor is, ha többé-kevésbé elhangzott minden információ, hogy ne tűnjünk érdektelennek. Amennyiben valamire kíváncsiak vagyunk, ne féljünk megkérdezni, ezzel el tudjuk kerülni a csalódást mind munkáltatói, mind pedig munkavállalói oldalról.