Menü Bezárás

Vállalkozók közteher fizetése, és az egészségügyi szolgáltatási járulék

A társadalombiztosítás szabályainak változása a vállalkozókat, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozókat is érinti. E heti cikkünkben ezeket a hatásokat vesszük sorra.

  1. július 1-től a főállású társas vállalkozókat a következő fizetési kötelezettségek terhelik, attól függően, hogy a tevékenység igényel-e középfokú végzettséget:
  • szociális hozzájárulási adó: 15,5% (alapja a minimálbér, vagy a garantált bérminimum 112,5%-a),
  • szakképzési hozzájárulás: 1,5% (alapja a minimálbér, vagy a garantált bérminimum 112,5%-a),
  • társadalombiztosítási járulék: 18,5% (alapja a minimálbér, vagy a garantált bérminimum 100%-a),
  • személyi jövedelemadó 15%.

Természetesen, ha a vállalkozó nem vesz fel díjazást, nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, de ebben az esetben adókedvezményt sem tud érvényesíteni. Az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozók közterhei megegyeznek, de utóbbinak nem kell szakképzési hozzájárulást fizetniük. A több vállalkozásban tevékenységet végző vállalkozókra vonatkozó szabályrendszer változatlan maradt. A nyugdíjas vállalkozók mentesülnek mindennemű járulékfizetés alól, de kikerülnek az egészségbiztosítási ellátásra jogosultak köréből.

Azoknak, akik megbízási jogviszonyban állnak 17%-ról 18,5%-ra nő a járulékfizetési kötelezettségük, ennek köszönhetően álláskeresési támogatásra szereznek jogosultságot, tehát a megbízási időtartama beleszámít az álláskeresési támogatás jogosultsági idejébe.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

A magyarországi térítésmentes egészségügyi ellátás alapja, hogy azoknak a belföldi személyeknek, akik nem biztosítottak, illetve semmilyen más jogcímen nem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, az egészségügyi szolgáltatási járulékot ki kell fizetniük. Ez 2020-ban havi 7710 forintos költséget jelent. Amennyiben ennek megfizetése nem történik meg, a jogosultság elveszik, és egy jogviszony-ellenőrzés alkalmával ún. piros-lámpás figyelmeztetés jelenik meg. A júliusi változás szerint pedig, akik nem fizetik ezt a járulékot, és hat havi elmaradást halmoznak fel, nem jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy július 1-jétől nincs lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére, vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást. A sürgősségi ellátást mindemellett továbbra sem lehet megtagadni.