Menü Bezárás

Tippek online interjúhoz – interjúztatóknak

Az online interjúztatás már a koronavírus előtt sem volt ismeretlen fogalom a recruiterek világában, de a járvány megjelenésével, a home office terjedésével egyre gyakrabban találkozhatunk az online interjúztatással.

Az egyik legnagyobb kihívást értelemszerűen a személyes kontaktus során könnyen leszűrhető plusz információk hiánya okozza. Gondoljunk például arra, hogy elmarad a kézfogás, kevésbé tudjuk leszűrni, hogy a jelölt tartja-e a szemkontaktust, mit sugall a testtartása számunkra, tehát az úgynevezett metakommunikációs információk szinte teljes mértékben hiányoznak. Ennek fényében sokkal nehezebb lehet meghatározni azt, hogy a jelölt képes lenne-e azt nyújtani, amit mi keresünk, be tudna-e illeszkedni a csapatába, a szervezeti kultúrába. Ezt a hiányt úgy lehet a legeredményesebben kiküszöbölni, ha előre átgondoljuk, milyen tulajdonságokra van szükség a pozíció betöltéséhez, igyekszünk olyan kérdéseket feltenni, olyan szituációkat teremteni az interjú alatt, hogy ezek meglétére vagy hiányára fény derülhessen. Mindez a jelölt szempontjából is releváns probléma, hiszen nem láthatja az irodát, nem tudja megtapasztalni a légkört, így fontos figyelnünk arra is, hogy minden információt igyekezzünk átadni számára.

Az interjúztató részéről továbbra is elengedhetetlen, hogy profin képviselje a céget. Próbáljunk tehát törekedni arra, hogy a home office munkavégzés ellenére is tudjunk olyan környezetet teremteni, ahol minimálisra csökkentjük a zavaró tényezőket. Készüljünk fel az interjúra, próbáljuk ki a kamerát, a mikrofont, lehetőség szerint rendelkezzünk stabil internetkapcsolattal, és halkítsuk le a telefonunkat. Sok cégnél a cégszabályzat megszabja, hogy mely videós alkalmazásokat használhatjuk interjúztatásra, de ha nincs ilyen protokoll, nyugodtan ajánljuk fel a jelöltnek a választás lehetőségét, ezzel is erősítve a komfortos légkör érzetét. Ugyanúgy érdemes egy részletes interjú meghívót küldeni a jelöltnek az interjú előtt, ahogy azt a személyes interjú előtt is tennénk. Ebben nyugodtan térjünk ki akár a kiválasztott szoftver használati útmutatására, megoszthatunk előzetes információkat a cégről, de érdemes az online interjú „etikettjére” is felkészítenünk a jelöltet.

Online interjúztatás esetén is éppoly fontos a pozíciót betöltő személy jövőbeli vezetőjének jelenléte, mint egy hagyományos interjú során. Ez az új élethelyzet a vezetőnek is kényelmetlen lehet, így HR-sként fontos őt is felkészítenünk arra, hogy mire számíthat az interjú során, például milyen eltéréseket tapasztalhat a hagyományos interjúhoz képest. Készítsük fel, hogy a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy részletesen bemutatkozzon, bemutassa a csapatot, a feladatokat. Ne felejtsük el a jelöltet is felkészíteni arra, hogy a vezető szintén csatlakozik majd az online interjúhoz.