Menü Bezárás

Álláskeresés, ha külföldről térünk vissza

A külföldről hazatérő álláskeresők helyzete felvethet speciális kérdéseket, de fontos tudni, hogy mind a külföldi munkavállalás, mind pedig a hazatérés olyan döntés, amit nem lehet HR szakmai alapon értékelni. Ennek ellenére fontos tényező az álláskeresésben. Hogyan lássunk hozzá?

Először is készüljünk fel a hazatérésre. Mind a magyar ingatlanok, albérletek ára, mind pedig a magyar munkaerőpiac rendkívüli gyorsasággal változik, így először érdemes szétnézni, mire számíthatunk. Rengeteg friss munkaerőpiaci kutatás érhető el az interneten, legyen egy átfogó képünk arról, hogy jelenleg mik a hiányszakmák, milyen nyitott pozíciókat találhatunk a saját szakterületünkön, és ezek közül melyeket érdemes megpályáznunk eddigi szakmai tapasztalatunk, és végzettségünk alapján. Rengeteg egyéb elintéznivalónk lehet, ezeket célszerű összeírni: ilyen például az okmányügyintézés, ha megszűnt a magyarországi lakcímünk, feltétlenül be kell jelentenünk egy címet hazatérésünkkor (erre öt nap áll rendelkezésünkre a jelenlegi szabályozás szerint), de ne felejtkezzünk el az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságunk rendezéséről sem.

Előny-e vagy hátrány a munkakereséskor a külföldi munkavégzés? Ennél a kérdésnél kerül porondra a nyelvtudás kérdése – ha a pozíció betöltéséhez valamilyen nyelvtudás, nemzetközi tapasztalat szükséges, akkor kifejezetten előnyös helyzetben vagyunk. Ilyen esetekben mindenképpen hangsúlyozzuk az önéletrajz írásakor ezen tapasztalataink, de ne csak erre építsük fel a pályázatunk, hiszen az eddigi tapasztalataink éppen olyan fontosak, mint a nyelvtudásunk. Sok esetben a nemzetközi tapasztalat nem egyenlő az aktív nyelvtudással, ilyenkor azt érdemes hangsúlyozni, hogy milyen eltérő kultúrákat, környezetet ismerhettünk meg külföldi munkavégzésünk során.

Az egyedüli hátrány a fizetés kérdéskörénél merülhet fel. Értelemszerűen a magyarországi cégek nem tudják, nem akarják ugyanazt az összeget megfizetni, mint amihez külföldön hozzászokott a munkavállaló. Ezt a problémát kiküszöbölendő érdemes az önéletrajzban, vagy a motivációs levélben feltüntetni a bérigényünket. Ha nem tudjuk, hogy adott piaci helyzetben milyen fizetést kérhetünk a tapasztalatainkért, a munkaerőpiaci kutatások ebben is segítségünkre lehetnek, de hasonló pozícióban dolgozó ismerőseink is megkérdezhetjük. Fejvadász cégek esetén nyíltan elmondható, ha nem tudjuk megtippelni, hogy jelenleg mennyit kereshetnénk, segíteni fognak.

Ha nem közvetlen hazatérésünk után kezdünk munkát keresni, hanem még külföldi tartózkodásunk alatt, arra figyeljünk, hogy magyar telefonszámot adjunk meg önéletrajzunkban. Emellett ne felejtsük a lokációnkat átállítani Linkedin-en, ezzel könnyítve a fejvadászok munkáját. A személyes interjú ilyen esetben természetesen akadályokba ütközik, nyugodtan kérjünk lehetőséget videó interjúra Skype-n, vagy egyéb erre alkalmas felületeken.