Menü Bezárás

Home office a járvány ideje alatt – munkáltatói oldal

A járvány ideje alatt nagyjából 50 országból körülbelül 1 milliárd embert dolgozik most otthonról az AFP hírügynökség számításai szerint. Sok vállalatnak, illetve munkavállalónak teljesen új ez a szituáció, így komoly kihívásokkal néznek szembe. Mi az, amire érdemes odafigyelnünk munkáltatói szempontból?

Különbség az otthoni munkavégzés és a távmunka között

A távmunka tartós, az Mt. által szabályozott munkaszerződés, amit kifejezetten ebből a célból hoztak létre, ezzel szemben viszont az otthoni munkavégzés egyelőre egy jogilag nem rendezett kategória. Így eseti jellegű és a normál munkaviszony kereteit tekinthetjük érvényesnek rá, melyről általános esetben a munkavállaló és a munkáltató maga egyezik meg.

Kötelező szabadság?

Az Mt. szabályozása szerint a munkáltató rendelkezik a szabadnapok meghatározott része felett, így természetesen dönthet úgy, hogy a munkavállalót szabadságolja a járványveszély végett. Ehhez a munkavállaló beleegyezése sem szükséges, de köteles a munkavállaló érdekeit a méltányosság nevében mérlegelni. Legkésőbb tizenöt nappal a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót. Évente hét munkanapól azonban (legfeljebb két részletben) a munkavállaló maga dönthet.  Természetesen ezek a szabályok érvényesek akkor is, ha a munkavállaló home office-ban dolgozik.

Ebédszünet, cigiszünet?

Mivel otthoni munkavégzésre vonatkozó jogszabályok külön nincsenek rögzítve, ezért ebben az esetben is a megkötött munkaszerződés lesz az irányadó, így tehát a munkaközi szünet ugyanúgy jár a munkavállalónak.

Mi a helyzet a bérrel, béren kívüli juttatásokkal?

Otthoni munkavégzés esetén is megilleti a munkavállalót a szerződés szerinti teljes munkabér, az egyéb juttatások közül csak az utazási támogatás megfizetése nem szükséges, hiszen a munkavállaló otthonról dolgozik. Ezzel szemben viszont az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos többletköltségeket a munkaadónak meg kell térítenie.

Munkaeszközök

A munkavégzéshez szükséges munkaeszközt a munkaadónak kell biztosítania, kivéve, ha a felek kötöttek egy eltérő megállapodást (pl. saját laptop használata). Amennyiben a munkaeszköz meghibásodik, erről a munkaadó köteles gondoskodni, kivéve, ha a meghibásodás nem rendeltetésszerű használatból fakad. Ez utóbbi tényt a munkaadónak kell bizonyítania.

Fizetés nélküli szabadság a járvány idejére?

Az Mt. részletesen rögzíti a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó szabályokat; járványhelyzetben akkor köteles a munkaadó engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot, ha a munkatárs tartósan (min. 30 nap) ápolja valamely hozzátartozóját. Ennek igazolásához kezelőorvos által kiállított dokumentum szükséges. Fontos azonban tudni, hogy fizetés nélküli szabadság ideje alatt szünetel az egészségbiztosítás, tehát azt a munkavállaló maga kell fizesse – munkaadó átvállalhatja ennek költségeit, de nem kötelezhető rá.